Nog nooit van een dweilfestival gehoord?

Beleef samen met ons het eerste Voorschotense dweilfestival. Een uniek evenement dat draait om muziek, gezelligheid en een flinke dosis plezier!

Maar wat betekent “dweil” in dit geval? Dat verwijst naar de orkesten die in Nederland vaak dweilorkesten worden genoemd. Zij spelen levendige en aanstekelijke deuntjes, vaak tijdens feestelijke gelegenheden, optochten of evenementen. Tijdens een dweilfestival komen dweilorkesten vanuit het hele land bijeen om de straten te vullen met opgewekte muziek. 

Wat een dweilfestival zo speciaal maakt, is de ontspannen en vriendelijke sfeer. Het is een gelegenheid waar mensen van alle leeftijden samenkomen om te dansen, te lachen en simpelweg te genieten. Of je nu een liefhebber bent van blaasmuziek of gewoon op zoek bent naar een gezellig dagje uit, het dweilfestival heeft voor ieder wat wils.

Dweilorkest

[Dweil ⋅ or ⋅ kest]
zelfstandig naamwoord, meervoud: dweilorkesten

Een dweilorkest of blaaskapel is een muziekkapel bestaande uit blazers en slagwerkers. Vaak worden er arrangementen van bekende wereldhits gespeeld. Het woord “dweil” komt van de term “dweilen”, in de zin van ‘doelloos, dan wel dronken, op straat rondzwerven’. Het was gebruikelijk om tijdens carnaval van café naar café te ‘dweilen’, dit gebeurde onder begeleiding van kleine kapellen die voor de muziek zorgden. Zo ontstond al snel de term dweilorkest.

Informatie voor Bezoekers

Momenteel zijn wij druk bezig met de organisatie van het eerste Voorschotense dweilfestival. Dit betekent dat een aantal dingen nog verder uitgewerkt zullen worden. Maar zet in ieder geval zaterdag 29 juni 2024 in je agenda! Het festijn zal plaatsvinden in het centrum van Voorschoten. Het belooft een groot feest te worden!

In het kort

Datum: Zaterdag 29 juni 2024
Tijd: 13:00 – 18:00
Locatie: Centrum van Voorschoten

Planning

De exacte planning zal gemaakt worden zodra alle deelnemers bekend zijn. Het dweilfestival zal plaatsvinden in de middag tussen 13:00 en 18:00. We zullen de dag met z’n allen afsluiten met een prijsuitreiking en iedereen is welkom om mee te feesten tijdens de afterparty.

Overige informatie

Zodra er meer bekend is over de exacte invulling van het dweilfestival, zal de site geupdate worden. Heb je in de tussentijd nog vragen? Stuur dan gerust een mail naar info@ffblazen.nl. We zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.